top of page

Mina första snubblande danssteg... och tips för att bli en bättre foxare!

En gång för många år sedan hamnade jag av en händelse på en dansvecka. Vid den tiden hade jag aldrig dansat pardans, utan var mer van vid discogolv och Zumbapass. Jag hamnade i alla fall på dansgolvet och hade otroligt roligt - utan att jag visste alls vad jag gjorde.
Troligtvis var danserna inte riktigt lika roliga för mina danspartners då jag inte kunde någon som helst teknik - vare sig i att föra eller följa.


Men de jag dansade med var väldigt tålmodiga och uppmuntrande och snart var jag heeeelt förälskad i foxen.

Mycket har hänt sedan dess. Jag har gått mängder med kurser, blivit instruktör i fox och Dans för hälsa, byggt upp Happy Dance, blivit domare inom fox, haft många ledarutbildningar, varit medskapare till Sveriges största foxevent, skapat egna koncept såsom Burlesque Inspiration, haft kurser för tusentals deltagare. och börjat arrangera fler foxveckor - både i Sverige och utomlands.Jag har lämnat forskningen och universitetet och kastat mig ut i dansäventyret. Lärt känna massor av fantastiska människor och varit med om nya upplevelser.


Jag har drivit företaget genom pandemin - något som var minst sagt rejält tufft - och kommit ut på andra sidan. Jag har jobbat hårt med värdegrundsarbete och trygghet inom dansen.I höst går jag återigen tillbaka till att arbeta fullt ut med dansen och det ska bli fantastiskt roligt och skönt!En djupare förståelse för foxen


Jag har också fått en mycket djupare förståelse för foxen och jag har gått från att följa, till att föra och sedan till att bli flexifoxare.


Idag vet jag att fox kräver en hel del teknik - både för att man ska få en härlig och rolig dansupplevelse, för att man ska vara rädd om sin egen och sin danspartners kropp, för att man ska kunna få mycket känsla i dansen, för att få bättre balans och flyt, samt för att kunna genomföra olika turer.För att kliva in i foxens värld krävs det mer än bara ett par dansskor och en rytmisk själ. Så, vad är egentligen en god teknik i foxen?


Kontroll


Med en god teknik kan du kontrollera alla delar av din kropp för att göra de rörelser du vill på ett smidigt och precist sätt. Du kan föra/följa med lätthet som gör att du kan gå djupare in i dansbubblan och få mer känsla och kontakt.


Påverkan


Du förstår hur dina egna rörelsemönster påverkar din danspartner och er gemensamma dans. Du håller egen balans och tar inte din partners balans. Du är medveten och uppmärksam på hur din fattning, hållning, stegnedsättning med mera påverkar din danspartners möjligheter i dansen.För FÖRARE handlar det också om att:


  1. Att kunna förmedla förslag på rörelser på ett tydligt och samtidigt varsamt sätt till följaren.

  2. Att ha kontroll på vridningar och rotationer, andning, förning ner och upp, samt andra grundprinciper i foxen

  3. Att lyssna på följarens signaler och att anpassa sin dans och sina förslag på rörelser efter följaren.För FÖLJARE handlar det också om att:


  1. Att kunna ta emot förning och välja att fullfölja/inte fullfölja den med kontroll

  2. Att ha kontroll på stegnedsättningar, inbromsningar, när du ska stanna eller fortsätta gå, hur du har dina armar och mycket mer.

  3. Att kunna driva och vara en aktiv medskapare i den gemensamma dansen.För FLEXIFOXARE handlar det också om att:


  1. Kunna växla roll utan verbala signaler eller genom att byta fattning

  2. Att vara extremt lyhörd inför sin danspartners signalerSå, sammanfattningsvis, att vara en duktig foxare handlar om mer än bara att kunna dansa eller att ha känsla till musik. Det handlar också om att behärska konsten att kontrollera din kropp, förstå din danspartners behov och att kunna skapa en gemensam dansupplevelse som båda parter kan uppskatta.


Och - viktigast av allt - att ha roligt såklart! Njuta av dans, gemenskap, musik och härliga dansupplevelser! Och att ta hand om varandra och skapa ett tryggt och välkomnande danscommunity!


Varma hälsningar

Erika


PS. Välkommen att kika på FOXKALENDERN - så du inte missar något kul som är på gång!1 010 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


Mest prisvärt

Prenumeration på bloggen

0 kr

0

Missa inga inlägg eller nyheter! Prenumerera gratis och avsluta när du vill.

Giltigt tills det avslutas

bottom of page